Biltullar

Vi alla vet att koldioxid utsläppen påverkar vår miljö oerhört och bilar släpper ut koldioxid.


Så vad har staten och staden gjort för att minska användningen av bilar i innerstan? Jo, 2006 installerades tullstationer så kallade biltullar. Avgiften för att åka in i stan varierar mellan 10-20 kr på vardagarna (helgen är gratis).





På 3 år har biltrafiken i Stockholms innerstad minskat med cirka 35%, biltullarna är en starkt bidragande orsak till detta. Framkomligheten och luftkvalitén har även förbättrats.

  Pengarna staten fått in i och med dessa tullar har använts för att bygga ut kollektivtrafiken och bygga nya vägar runt stan. Det är övervägande fördelar med biltullar men det finns även vissa nackdelar. Som till exempel att trycket på vägarna runt omkring stan är oerhörda. Det slår även hårt mot de svagare i samhället som kanske måste åka igenom stan för att hämta sina barn på dagis. Tillslut kanske de inte har råd att köra bil längre. Svenskt näringsliv är även rädda för att företag inte ska vilja etablera sig i Stockholm. För ett företag med många transporter innebär trängselskatten stora kostnader varje dag. Tullarnas placeringar kan även diskuteras, för att många människor måste åka långa vägar runt stan för att undvika tullarna och det påverkar miljön dåligt.


Min slutsats är att det är bra att biltullarna infördes för 3 år sen. Vi har fått in pengar som har möjliggjort starten för ett miljöarbete - utbyggnad av kollektiv trafik och förbi farter runt Stockholm. Många var motståndare till tullarna men nu tror jag att de flesta är beredda att betala lite extra för att få en bättre miljö. Tullarna bidrog också till att Stockholm blev miljö huvudstad för Europa 2010. Ingen kan göra allt men alla kan göra något, betala din trängselavgift!


Kommentarer
Postat av: mickey lamrhari

helt enastående

2009-03-26 @ 16:29:08
URL: http://hammarlundemo.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0