Miljöbilar

Miljöbilar

Genom att använda en miljöbil istället för en vanlig bil som går på bensin kan man påverka och förändra både den lokala miljön och det globala.


Bensin

För att kunna producera bensin behövs mycket energi, råolja och gas. Oljan och gasen läcker ut och skadar vår atmosfär. Det behövs mycket mer energi för att framställa bensinen till förhållande om hur mycket energi bensinen sedan ger oss. Det är ca 10-15 % av den "första" energin. Det värsta med bensinen är att det släpps ut en så stor mängd av koldioxid, som är en växthusgas. Det är en fjärdedel utav koldioxidutsläppen som kommer just från bensin (och dess närsläktade bränsle diesel) i Sverige. För att försöka minska på koldioxidutsläppen som är en stor miljöbov i världen, höjs priserna på bensin hela tiden.


Det finns många olika bränslen vi kan använda som är bättre än bensinen, vi måste byta ut bensinen om vi vill minska koldioxidutsläppen och försöka "laga" växthuseffekten.


  • El - Alltså elfordon

De ger mycket mindre avgasutsläpp som påverkar växthuseffekten, och andra ämnen, om man jämför med bilar på bensin.

En negativ sak med elbilar är att de bara kan köras mellan 5-10 mil, sedan behövs batteriet (där elen är "sparad") laddas upp igen. I Sverige säljs inte personbilar som går på el, utan bara mopeder, golffordon och sådant smått. 

  • Biogas - görs av "rester" från slam från reningsverk och avfall från livsmedelsindustrin. Biogasen består till 97 % av metan. Avgaserna från biogasen påverkar inte växthuseffekten men eftersom att biogasen består av metan kan det läcka ut metan, som är en växthusgas och på så sätt påverka miljön negativt. Om man jämför med bilar som går på bensin påverkar biogas växthuseffekten med 50-95 % mindre. Det försöks hela tiden att minska på läckaget, så att det inte ska komma ut massa metan i atmosfären.
  • Naturgas

Den är ungefär som biogasen då den består till 90 % av metan. Resten av procenten består utav propan och butan. Utsläppen av reaktiva kolväten och kväveoxidutsläppen är ca 70 % lägre om man jämför med bilar som går på bensin. Utsläppen av växthusgaser är ca 15-25 % lägre och de hälsofarliga utsläppen är också lägre.

  • Etanol E85

Bilar som använder Etanol E85 utgör samma siffror hälso och miljöfarliga utsläpp som bilar som går på bensin. Utsläppen av växthusgaser är dock ca 60-80 % lägre än vad de bilar som går på bensin släpper ut, så det är bättre med etanol E85 om man tänker på växthuseffekten.




Källförteckning:
www.miljofordon.se/

www.stockholm.se/miljobilar
http://www.teknikensvarld.se/
http://www.ahlbergbil.se/

                                                                                                                                        V


Kommentarer
Postat av: Ekwall

Ryktas att Zlatan kör bensinbil, illa illa!



//Patrick

2009-03-26 @ 22:56:45
Postat av: Anonym

haha och?

2009-03-26 @ 23:02:30
Postat av: Anonym

riktigt illa menade jag*

2009-03-26 @ 23:03:03
Postat av: Johanna

En fråga , lite kort och gott.

Du vet avfall? Vårat avfall, allas avfall. Vad blir konsekvenserna om vi inte gör något åt avfallet?



Om du vet, Svara gärna i bloggen min!

2011-03-03 @ 20:36:39
URL: http://hittarinte.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0