Miljömärkt

Växthuseffekten påverkar vi människor på flera olika sätt, bland annat genom förbränning av fossila bränslen. Dessa används bland annat i uppvärmningen av hus och vatten, bränsle för fordon och ger annan energi till fabriker och då de producerar varor. För att minska koldioxidhalten kan vi välja miljömärkta och ekologiska alternativ.


Krav - Du kan ofta hitta KRAV-märket på frukt och grönt men även på andra livsmedel. För att varorna ska få benämningen Kravmärkt så får varorna inte användas av med kemiska bekämpningsmedel, konstgödsel eller genmodifierade organismer som kan ge negativa konsekvenser för miljön. Krav jobbar med att odlingen och fodret till djuren ska ske på den egna gården men även gödslingen. Detta görs för att få ett så bra kretslopp som möjligt så att de inte behöver ta hjälp av andra utomstående producenter. Detta ger en positiv effekt då ingen ytterligare transport behövs. Detta skonar även vattendrag som då de inte påverkas av onaturliga kemikalier eller övergödning. Krav tillåter bara speciella ekologiska tillsatser som får användas på varorna.


De tycker det även är viktigt hur djuren har de. Därför låter de grisar och höns gå ute året om för att de ska få en så naturlig miljö som möjligt.


Krav kan också underkänna en produkt om de sociala förhållandena och arbetsvillkor inte sköts ordentligt på arbetsplatsen. Så det är inte bara miljön och djur som får de bättre - även människor.


Svanen - Svanen är nordens officiella miljömärkning. De jobbar med allt från råvaror till avfall och visionen är ekologisk konsumtion. Om företag skulle vilja miljömärka sina produkter så kan de ansöka om Svanen.





EU-Blomman - EU-Blomman fungerar på samma sätt som Svanen, skillnaden är att det är det gemensamma europeiska miljömärket. För att en vara ska kunna bli märkta med EU-blommar så måste den uppnå speciella och uppsatta krav. Kraven höjs ungefär var tredje år för att vi ska bli mer och mer miljövänliga.






Grumme - Grumme är ett märke som jobbar ekologiskt vad gäller hushållsprodukter. Våra rengörningsmedel ger i vanliga fall förödande konsekvenser för miljön. Hela Grummes sortiment är miljömärkt och därför fritt från farliga ämnen som fosfater, EDTA, LAS och optiska vitmedel. Produkterna rekommenderas även av Allergi & Allergiförbundet då deras parfymer i produkterna är allergi- och miljöanpassade. 85 % av Grummes produktion sker i Falun, vilket bidrar till mindre transportvägar och därför mindre koldioxidutsläpp.


Det här är några av de ekologiska alternativen du kan välja för att skapa en miljövänligare vardag. Små förändringar kan i slutändan göra stora skillnader!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0